Skyddsrumskontroll, skyddsrum, MSB

Sverige har idag ca 64 000 skyddsrum som allmänheten har tillträde till. Dessa skyddsrum finns hos bland annat bostadsrättsföreningar, hyresbolag och i allmänna fastigheter som exempelvis skolor. Sammanlagt ska skyddsrummen bereda plats för ca 7 miljoner personer. Försvarsberedningen föreslog vintern 2024 att samtliga skyddsrum ska inspekteras av MSB under de nästkommande 5 åren.

Vad har jag som förvaltare till ett skyddsrum för ansvar?

Ansvaret för skyddsrummets funktion och underhåll ligger på fastighetsägaren, det är också fastighetsägaren som är ansvarig vid bristande underhåll. Vid en inspektion skickar MSB ut en kallelse cirka 4 veckor innan inspektionen. Under inspektionen av MSB gås skyddsrummets funktionalitet igenom och inventarier kontrolleras. Enligt MSB är fastighetsägaren skyldig att underhålla skyddsrummet och tillhörande utrustning. Detta innebär bland annat att man årligen ska kontrollera:

  • skyddsrumsdörrar, skyddsluckor, att gasluckor går att stänga och är tät mot tröskel och karm,
  • Funktionstesta ventilationen utan filter,
  • Att verktyg fungerar och finns.

Det är också viktigt att kontrollera att ingrepp i skyddsrummet inte gjorts som är otillåtna. Exempel på dessa kan vara håltagningar i stommen.

Vid brister i skyddsrummet

Om det vid MSBs kontroll hittas brister kommer det läggas föreläggande på fastighetsägaren att åtgärda bristerna. Om bristerna inte åtgärdas kommer ett vite att föreläggas.

Hur kan jag förbereda mig?

Genom att på eget initiativ kontrollera skyddsrummet kan man vid en myndighetsinspektion föregå förelägganden och viten samt få mer tid på sig för att budgetera och åtgärda eventuella fel. Vi på RH Säkerhet erbjuder bland annat skyddsrumskontroll och skyddsrumstillsyn, dessa genomförs av våra certifierade skyddsrumssakkunniga som är certifierade från MSB.

Läs mer om våra tjänster inom skyddsrum här.

Ni kan också läsa mer om våra tjänster och utbildningar!

Kontakta oss för en konsultation om erat skyddsrum.