Handbrandsläckare
Handbrandsläckare gör skillnad! skillnaden kan vara en uppbränd lastpall eller en industribyggnad! 

År 2001 antogs SS 3656 – Svensk Standard för underhåll och omladdning av brandsläckare, som styr reglerna för underhåll av brandsläckare. Vilket innebär att en utbildad serviceman skall årligen kontrollera och byta ut slitagedelar, men även föra ett register över brandsläckaren samt märka brandsläckaren med en etikett om utfört underhåll. 

Kvinna släcker en eld med en handbrandsläckare på ett övningsfält

Varför RH Säkerhet?
När det är dags för en brandsläckare att genomgå besiktning, omladdning eller tryckning erbjuder vi på RH Säkerhet ett smidigt utbytessystem där vi ersätter er brandsläckare med en ny medans vi skickar iväg er på en verkstadsgenomgång, när er är klar kommer vi och byter tillbaka, snabbt och smidigt! 

Vi tillhandahåller även serviceavtal där vi årligen ser över alla era handbrandsläckare och ni behöver inte fundera på om eller när era handbrandsläckare behöver kontrolleras eller service, vi löser allt åt er! 


På RH Säkerhet har vi kvalificerad personal och vi följer alltid tillverkarens rekommendationer om nödvändiga åtgärder och utför dessa enligt SS 3656:2018 Svensk Standard för underhåll och omladdning av brandsläckare. Servicemannen har även alltid  tillgång till all utrustning som behövs vid en årlig kontroll och kan genomföra åtgärderna på plats!

Många åtgärder kan även verksamhetens brandskyddsansvarig utföra!

  • Kontrollera samtliga brandsläckare om de är i fullgott skick, skulle det mot förmodan vara skadade på något sätt så återkom till oss så löser vi det snabbt och enkelt!
  • En pulversläckare har tendens att klumpa ihop sig i botten, därför är det bra att vända på en pulversläckare 1-4ggr/år
  • Rutinkontroll utgörs på egen hand av innehavaren eller ansvarig för brandskyddet i verksamheten, detta skall göras en gång i månaden.

En verksamhet får enbart utföra kontroll av sina brandsläckare, därefter behövs alltid en kontroll årligt utförs av en utbildad serviceman enligt SS3656, där vi alltid rekommenderar att följa servicemannen anvisningar! 

Vilken brandsläckare ska användas för vilken typ av brand?
Valet av brandsläckare beror på den specifika brandrisken i en verksamhet, olika bränder kräver olika släckmedel och man har därför kategoriserat in handbrandsläckare i 5 olika klasser; A-, B-, C-, D- och F-bränder.

  • A-brand är en brand i porösa material som papper, textil eller trä.
  • B-brand är en brand i brännbara vätskor som till exempel bensin eller olja
  • C-brand är en brand i gasol, stadsgas med mera.
  • D-brand är en brand i metall, exempelvis aluminium, magnesium med mera.
  • F-brand är en brand i matolja eller matfett exempelvis en fritös eller ett stekbord

Pulversläckare: (ABC-släckare)
Pulversläckare är populära eftersom de effektivt släcker många typer av bränder, inklusive brinnande elektronik, eftersom pulvret inte leder ström. De är klassificerade som ABC-släckare, vilket innebär att de kan användas för de flesta bränder. Pulversläckare är även lämpliga för kyla. Dock lämnar de mycket smuts efter släckning, vilket kräver sanering.

Vattensläckare: (A-Släckare)
Vattensläckare använder avjoniserat vatten som släckmedel och är miljövänliga eftersom det mesta av vattnet förångas vid släckning, vilket gör saneringen enkel. De är dock farliga att använda på brinnande elektronik och fungerar inte bra på bensin och olja. Vattensläckare klassificeras som A-släckare.

Kolsyresläckare: (B-Släckare)
Kolsyresläckare, även kallade koldioxidsläckare, är lämpliga för bränder i vätskor, gaser och elektronik. De släcker eldsflammor effektivt men fungerar mindre bra mot glöd. Användning av kolsyresläckare kan medföra en kvävningsrisk om koldioxiden sprids i en stängd lokal. Fördelen är att ingen sanering krävs efter släckningsarbetet. De klassificeras som B-släckare.

Skumsläckare: (AB-Släckare)
Skumsläckare fungerar väl på många material, inklusive glöd. De klassificeras som AB-släckare. Dock innehåller skumsläckare det miljö- och hälsoskadliga ämnet PFAS och fasas därför ut. Från och med 2025 förväntas ett förbud mot skumsläckare. I vissa miljöer används de fortfarande, men det rekommenderas att istället välja den mer miljövänliga vattenbrandsläckaren.

Fettbrandsläckare (F-släckare):
Fettbrandsläckare är speciellt utformade för att släcka bränder som involverar matfett och olja, särskilt i restaurangkök med fritöser eller stekbord. Brinnande fett kan nå extrema temperaturer upp till 400 grader Celsius och utgör en stor risk för personskador. Använd aldrig vatten för att släcka en sådan brand eftersom det kan vara livsfarligt. Istället bör fettbrandsläckaren användas och tömmas över den brinnande oljan för att kyla den och förhindra återantändning. Var försiktig med den korta kastlängden på släckaren och använd arbetshandskar för säker användning.

Metallbrandsläckare: (D-släckare)
Speciella släckmedel, såsom metallbrandsläckare, har utformats för att effektivt bekämpa bränder i metaller som magnesium, natrium och aluminium. Detta behövs eftersom bränder som involverar metaller kan vara särskilt farliga på grund av deras reaktion med vatten, luft eller kemikalier, vilket kan leda till brand med extremt höga temperaturer.
En metallbrandsläckare fungerar huvudsakligen genom negativ katalys. När det används, skapas snabbt ett kraftigt pulvermoln som täcker brandhärden och avbryter förbränningsprocessen.

Övriga släckare
Ett relativt nytt släcksystem som finns idag är mot litiumbatterier och kallas för litiumsläckare.
Dessa släcksystem innehåller ett släckmedel kallat AVD och är en vattenbaserad lösning med små vermikulitmineraler. Dessa mineraler bildar en keramisk platta som både kyls ned och bildar ett skyddande skal över branden, vilket kväver elden effektivt. Släckmedlet AVD sprutas ut som en fin dimma, där vermikulitpartiklarna fäster på det brinnande materialet och skapar en skyddande hinna över ytan. Samtidigt kyler vattnet snabbt ner branden. Mineralplattorna formar en obrännbar syrebarriär mellan branden och omgivande atmosfär, vilket ökar släckeffektiviteten avsevärt.

Ett stort problem med litiumbränder är att det kan vara svåra att nå då batteriet oftast är inbyggt i en produkt och att det bildas giftig rök, det är därför viktigt att agera snabbt!
litiumsläckare rekommenderas vid platser där det finns litiumbatterier, exempelvis laddstationer, i fordon, kollektivtrafiken, butiker, husvagnar, husbilar, båtar, återvinningsplatser m.m.

Läs mer om brandskydd och våra tjänster och utbildningar.

Kontakta oss så hjälper vi er!

Läs vår broschyr